Kávéról
Bár több mint 70 különböző kávéfajta létezik, kettő híresült el igazán: az arabica és a robusta
Bár több mint 70 különböző kávéfajta létezik, kettő híresült el igazán: az arabica és a robusta
A kávé végleges ízét és karakterét az arabica és robusta aránya, az őrlési módja és a pörkölésének hossza határozza meg.
A pörkölés során a kávébab fizikai és kémiai változásokon megy keresztül, amikor is veszít víztartalmából, szénhidrát tartalma cukorrá válik, majd karamellizálódik, koffeintartalma pedig felszabadul.
A köztudatban négy pörkölési szint él, de a kávészakértők ennél több módot különböztetnek meg.
A kávé ízének meghatározásában segítségünkre lehet ez a jogvédett ízkerék, az SCA (Speciality Coffee Association) munkája. Az ízkerék megalkotásával elsősorban a szakembereket célozták meg, de manapság nagyon elterjedt „laikusabb” körökben is.
Az SCA definíciója alapján az „aromák” nem más, mint ízek és illatok keveréke. Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni az ízek (a szájon érzett ízek), az illatok (az orron keresztül észlelt ízek) és az aroma (a kettő kombinációja) között.
Az ízkerék használata: a kör közepétől kell indulni, az érzett ízt ott határozzák meg, aztán kortyonként kifele haladva lehet finomítani az érzett íz megállapításán.
Termék neve | Arabica % | Robusta % | Pörkölés % | Pörkölés erőssége 1-5 | Íz Jellemzői | Tanúsítvány |
PR Calme RA Szemes Kávé | 100% | 0% | klasszikus | 3 | gyümölcsös/dió | RA |
PR Cours RA Szemes Kávé | 90% | 10% | klasszikus | 3 | gyümölcs, karamell | RA |
PR Dynamique RA Szemes Kávé | 75% | 25% | sötét | 5 | karamell, enyhe bors | RA |
Noir Barista Szemes Kávé | 60% | 40% | sötét | 4 | karamell | |
Noir Bar Szemes Kávé | 60% | 40% | közepes | 3 | gyümölcsös/fűszeres | |
Noir Distinto Szemes Kávé | 50% | 50% | sötét | 4 | fanyar | |
PR Lance RA Szemes Kávé | 30% | 70% | klasszikus | 5 | gyümölcsös/fűszeres | RA |
ICS Espresso Szemes Kávé | 20% | 80% | sötét | 3 | fűszeres | |
Noir Classico Szemes Kávé | 0% | 100% | világos | 5 | fanyar |